Vrouwen vinden Vrouwen.

22-05-2024

Wat mijn gevoelige ziel geholpen heeft met weer heel worden na een breekpunt, is de verbinding herstellen met vrouwen. Dichtbij vriendinnen verblijven in het wederzijds begrijpen hoe het is om een gevoelvolle vrouw te zijn. Dat verzachtte mijn verharding. Vrouwen bloeien op in een innige band met vrouwen als ze volledig gezien zijn. Er mogen zijn zoals ze zijn. Het is niet gek dat vrouwen samen slapen, elkaars huid inoliën en haren kammen, naakt in de sauna zijn, daar intieme verhalen vertellen over wat hen het diepst raakt. In verre culturen heel gebruikelijk. Als vrouwen wederkerig vrouwen vinden in hun wonderlijke wijsheid ontstaan die wondermooie wijsjes die de wereld kunnen sussen en stillen. Ik voel me vruchtbaar in de liefdevolle nabijheid van gevoelige vrouwen in mijn leven die mij in deze levensfase herinneren hoe fantastisch het is om samen vrouw te zijn. 

Ik ben met haar. Een hartsvriendin samen met mij op cursus om onszelf te hervinden na een pakkende passage van ons leven. Om na een intensieve dag aan intense belevingen in het late uur twee losse bedden van onze tweepersoonskamer tegen elkaar aan te schuiven. Met een gespannen hoofd die niets liever wil dan ventileren en huid op zoek naar troost, schuiven we tegen elkaar aan. In haar omdraai bolt ze haar rug in mijn buik. Ik voel haar hart snel slaan in de opwinding van de bewogen dag en mijn hart snelt evengoed mee. Twee bevriende harten kloppen als geliefde zussen tegen elkaar aan. Ik leg mijn hand neer op haar buik en zij plaatst haar hand over mijn vingers heen. Haar losse haren kriebelen in mijn aangezicht. We vertellen fluisterend wat deze dag met ons deed. We luisteren naar onze nieuwste inzichten, stellen elkaar gerust en spreken woorden uit van moed. Ons hart kunnen luchten, verstilt ons . Zo vallen we in slaap.

Ik ben met haar. Mijn zielsgenoot. Ik help haar even vooruit met een stram gevoel in haar nek. Liefdevol neem in haar pijnlijke spieren in mijn milde handen. Bij het afstrijken over haar armen glijden mijn handen door tot in haar handen. Mijn handen, smeuïg van de olie, belandden in haar handen en voedden haar tere huid. Haar warme vingers flakkeren de luwte van mijn handen op. Er gebeurt iets samen met onze handen, als chemie in een passende formule aan voelbare vrouwenliefde. Naast elkaar op de bank dansen onze vingers verder met elkaar, vingers die in het strelen van handpalmen een manier van aanraken vinden die zacht is als een vrouw zacht kan zijn. Mijn vingers die zich om haar lokken wikkelen, haar vingers die in mijn krullen verdwalen, mijn vingers die door haar haren strijken. Vingervaardigheden die subtiel doorheen de huid tot in het hart weten te raken. Wat kunnen vrouwen diep raken. We lachen. Onze stemmen vinden doorvoelde woorden in onderling begrip. Weinig woorden zijn er nodig om mekaar binnenin te begrijpen. 

Ik ben vandaag met haar. Een boezemvriendin uit een gehucht verderop. We genieten samen van een dagje sauna op deze zonnige voorjaarsochtend. Op die zonovergoten ochtend in het buitenbad van de thermen waar het wateroppervlak de zonnestralen weerkaatst op onze winter-witte huid. Zal ik je laten drijven? vraagt ze. Ik glimlach naar haar en vlei me welwillend neer in haar armen. Met mijn arm om haar nek, haar ene hand op de achterzijde van mijn hals en de andere onder mijn bekken drijf ik net onder het wateroppervlak. Mijn gezicht zonnebadend en mijn borsten zorgvuldig onder de waterlijn gehouden zodat ik niet kouvat. Zo langzaam glijdt zij over de bodem en met zoveel zorg alsof ze een geliefd kind in slaap wiegt. Ik voel mijn hart verstillen als een gerustgesteld kind. Ik voel mijn hart verwarmen van zusterliefde. Als het rondje voorbij is, leg ik mijn voorzichtige hand op haar stuitbeen, sla haar arm om mijn nek en hou haar oren net onder water. Als een bemind kind hou ik haar op mijn beurt in mijn moederarmen en flaneer doorheen het met lentezon gedrenkt water. Twee glunderende gezichten stralend als de zon zelf, kijken elkaar bij afloop lachend aan. Vriendinnen voelen dat zusterschap zoveel meer is dan pletsen en zwetsen.

Vrouwen vinden vrouwen. Vrouwen komen samen. Vrouwen komen dichterbij. Vrouwen genezen elkaar. Waarvan vrouwen genezen? Vrouwen genezen vrouwen van het gemis aan vrouw zijn. Wat is vrouw zijn? Het is nieuw voor mij. Ik onderzoek mijn vrouwelijkheid. Al is het voor nu met vingers. Vingers die nog onwennig zijn voor vrouwenliefde. Vrouwenliefde die ik zorgvuldig zacht verken met voorzichtige vingers. Vingers op de buik, vingers over de hand, vingers in de handpalm, vingers door het haar, vingers onder de nek, vingers op de stuit, vingers die tegelijk wijzen naar de voorjaarszon die ver doorheen de ogen tot in het hart van vrouwen schijnt.

Mademoiselle Marteaux