Lomi Lomi, stroom je mee?

29-02-2024

Als je hooggevoelig bent helpt massage met lekker zakken in je lijf. Het malende hoofd wordt stil, het lichaam voelt geruststelling in de golvende bewegingen van Lomi Lomi. Sensitieve lijven beleven meer ontspanning in deze Hawaïaanse massagevorm dan in hardere vormen, omdat de energie van de oceaan zacht en mild is. In het westen leren we lomi lomi in een reeks van vijf technieken die in volgorde toegepast wordt. In traditionele Moana cultuur is Lomi Lomi of 'the art of sacred compassioned touch' een twintig jaar durende training in ongeveer driehonderd bewegingen. Aloha is de basis en betekent: vanuit mijn compassievol hart deel ik mijn liefde met jou. Mijn liefde gaat van mij naar jou. Een diepe connectie met de natuurkrachten wekt Mana of levenskracht op. Beide zijn de basis van waaruit een dans ontstaat waar alle elementen van de oceaan deel van uitmaken. Lomi Lomi is voor mij als westerlinge een mengelmoes aan techniek bezield met een Moana briesje dat blaast doorheen mijn Aloha hart in een overvloed aan liefde om te delen. Dat is mijn Lomi Lomi voor nu. 


Als het grijs van de hemel is als het grijs van de weg. Als koude vanbuiten, vanbinnen verkilt. Als het donker van de lange nacht moe maakt en het somber van de grauwe herfst op je neerdrukt als een zwaartedeken van minstens tien kilo te zwaar. Als je zonnige kant met de gietende regen langs de goot wegsijpelt. Als je als beer wilt overwinteren tot het eerste groen blaadje opnieuw ontluikt in de lentezon. Of vrieskou je botten doet rammelen terwijl de winter nog moet beginnen. Dan ben je toe aan eilandsfeer. Daarmee kan ik jou helpen. Ook al ben ik een beer die de winter het liefst verzuimt omdat in mijn hart de zon eeuwig wil schijnen, door mijn handen de liefde voor altijd wil stromen, op mijn huid het hele jaar door warmte wil vlammen en de zomer met dit alles goed helpt. Toch kan de knuffelbeer in mij het kille seizoen wel aan, door al het verkoelde te verwennen met kneden en wrijven in massages uit tropisch gebied waar golfstromen in alle jaargetijde mild zijn. Dat is Lomi Lomi Samudra uit Hawaï.

In die zonnige sfeer giet ik verwarmde olie met topnoten van sinaasappel en een vleugje jasmijn op je nu gladde huid waar oceaangolven zich al even gladjes over je uitrollen. Golven die geven en nemen, halen het te veel aan pit van je weg en brengen de puf er weer in.

Voel de reuzeschildpad die vooruitkomt door het warme zand langzaam naast zich neer te strijken, zo strijken mijn onderarmen het teveel aan zorgen naast jou neer. Voel de potvis die zijn onderbuik in zijn gewichtige elan over de oceaanbedding wrijft, in diezelfde druk wrijven mijn armen over jouw rug heen. De haai die zich talmend traag voortbeweegt in een zigzag over de zeebodem, zo zigzagt mijn hand traagzaam over jouw wervels tot de energie doorheen jouw meridianen vloeit. Zeevogels tippelen tussendoor met hun nestige pootjes over jou heen zoals ook mijn vingers opgewekt op je verwarmde huid dartelen. Hoola hoola handen dansen zich een weg doorheen jouw nek naar je schouderbladen. Walviswentelingen rondom je benen en armen draaien los wat vastliep. Dolfijnen tuimelen speels onder jouw hals door, langs lenden en over benen tot bij de top van je tenen, om daar weer de diepte in te duiken. In Lomi Lomi wordt de Hawaïaanse geest en de tropische zon tot in je hart gekneed terwijl aquatische klanken uit Polynesische eilanden jou in de zachte armen van hun moederaarde wiegen.

Lomi Lomi gaat gevoelsvol over je heen krullen, wuifelen, pulseren, stromen, vloeien, schommelen, deinen, slingeren, wiebelen, wiegelen en dompelen om jouw volledige wezen opnieuw te vullen met opgewektheid. Als het buiten grijs is, donker, nat of koud, terwijl de winter nog niet voorbij is, stroom je dan met me mee?


Mademoiselle Marteaux